כשהצרות באות, הן באות בצרורות – רק תשאלו את הפועל חיפה. קבוצת הכדורסל של האדומים מהכרמל מגיעה לסוף דרכה בעקבות החובות, שהובילו אותה למצב שהיא הגישה בקשה למתן צו פירוק לעמותה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בחיפה. הבקשה הוגשה על ידי אוהדי הקבוצה שתומכים בה כלכלית במשך שנים, ראובן אלקס, יאיר לווינשטיין, משה מילר ודורון קימלוב, באמצעות עורכי דינם ליאור מזור ואריאל סיבוני ממשרד מזור, חכים, בית הלחמי. כנאמן הוצע במסגרת הבקשה עו"ד רון חכים.
הפועל חיפה שנמצאת במקום האחרון בליגת העל וגם כך הייתה בדרך הבטוחה לליגה הלאומית, פנתה לבית המשפט והגישה בקשה לפירוק בעקבות חובות של מעל שבעה מיליון שקלים.
זה מגיע בעונה שבה הפועל חיפה החליפה מאמנים ושחקנים, מה שלא עזר וכעת הניהול הכושל הגיע לשיאו, מה שלא מותיר לקבוצה ברירה, אלא להיות חדלת פירעון. בסביבת הקבוצה אמרו שחלק גדול מהחובות הוא למי שמפעיל אותה.
כאמור, הפועל חיפה בעיצומה של עונת בלהות והיא מסתכלת על הליגה מלמעלה עם מאזן עלוב של 20 הפסדים ורק שלושה ניצחונות. צריך לזכור שמדובר באחת מקבוצות הכדורסל הוותיקות בישראל, מאז הקמתה ב-1930 היא סיימה פעמיים כסגנית בליגה הבכירה בשנות ה-60.
עמית גרשון (עמרי שטיין)הקבוצה נאלצה להתמודד לאורך השנים עם בעיות כלכליות, שהובילו אותה לא פעם להתמודדות עם קשיים ניהוליים. בעונות האחרונות, הפועל חיפה לא הצליחה לשחזר את הימים הגדולים שלה, כשבעיות כלכליות, שינויים בצוות המקצועי ובסגל הובילו אותה למצב של חוסר יציבות.
בעונה הנוכחית, מצבה של הקבוצה הגיע לנקודת רתיחה, כשההפסדים נערמים אחד אחרי השני והירידה לליגה הלאומית הייתה רק שאלה של זמן. החלטת הקבוצה המתקרבת להגיש בקשה לפירוק לא הייתה הפתעה, שכן לאורך כל העונה היה ברור שהחובות הגבוהים והניהול הלקוי לא יאפשרו להפועל חיפה להחזיק מעמד בליגת העל.
חובות של מיליוני שקלים, הלוואות מספונסרים ועתיד מעורפל
לפי המסמכים שהוגשו לרשם העמותות ולבית המשפט, מדובר בגוף הסובל מקשיים כלכליים חמורים, כאשר רק בשנת 2023 העמותה דיווחה על מחזור כספי של כ-9.9 מיליון שקלים – אך במקביל נטלה הלוואות של מיליוני שקלים מגורמים חיצוניים, חלקם בעלי קשר ישיר לניהול השוטף של המועדון.
העמותה, שנרשמה בשנת 2011 ומפעילה את קבוצות הכדורסל של הפועל חיפה – בוגרים, נוער, נערים וילדים – ציינה בדוחותיה הכספיים האחרונים כי היא מחזיקה ב-35 עובדים ו-35 מתנדבים, עם 340 חברי עמותה רשומים. למרות קבלת תרומות בגובה של מעל 4 מיליון שקלים בשנת 2023, נראה כי העמותה מתקשה לעמוד בהתחייבויותיה. בין היתר, היא הסתמכה על הלוואות בהיקף נרחב – כולל שתי הלוואות מיאיר לוינשטיין בסכום כולל של 900 אלף שקלים, וכן מאות העברות בנקאיות מסדרת גורמים פרטיים ובעלי עניין במהלך השנה החולפת.
מהנתונים עולה כי לאורך שנת 2023 ותחילת 2024 התקבלו בעמותה עשרות העברות בנקאיות מגורמים כמו ראובן, יאיר, משה ודורון, בהיקפים שהצטברו לכדי יותר ממיליון שקלים. בחלק מהמקרים מדובר בהלוואות שניתנו – ובאחרים בהחזרים שבוצעו. היקף התזרים הזה, לצד העובדה שבתקופה האחרונה בוצעו גם העברות הלוואה חוזרות לאותם גורמים עצמם, מעלה שאלות קשות לגבי מודל הניהול הכלכלי בעמותה.
למרות אישור ניהול תקין שהוענק לעמותה לשנת 2025, והיעדר תמיכות ישירות מהמדינה בשלוש השנים האחרונות, נדמה שהפועל חיפה בכדורסל תלויה כמעט לחלוטין במערכת של תרומות פרטיות, הלוואות ספונסרים וניהול חוב שוטף. בדוח הכספי לשנת 2023 דווח על שכר גבוה ששולם לחמישה שחקנים בכירים – כאשר השחקן בעל השכר הגבוה ביותר קיבל מעל חצי מיליון שקלים לחצי משרה בשישה חודשים בלבד.
הבקשה לצו פירוק כוללת גם תוכנית הפעלה אלטרנטיבית של המועדון וצו ניהול זמני, ככל הנראה כדי לאפשר את המשך פעילות הקבוצה בליגות המקצועניות והנוער, תוך שמירה על השם והמורשת של הפועל חיפה. על פי עמדת המבקשים, קריסה מיידית של העמותה תוביל לפירוק המערכת המקצועית והחינוכית שסביבה התגבשה קהילת אוהדים תומכת.
הפועל חיפה: “התהליך ייערך חודשים ספורים בלבד”
המועדון עצמו מסר: “מוקדם יותר היום הוגשה לבית המשפט המחוזי בחיפה בקשה למתן צו לפירוק מפעיל של עמותת הפועל חיפה כדורסל - לב אדום, באמצעות נאמן שימונה לצורך כך על ידי בית המשפט. הבקשה הוגשה תוך שבמסגרתה, הובהר, כי מגישיה, אנשי עסקים ששימשו עד כספונסרים של הקבוצה, והלוו לה כספים בסכומים משמעותיים, מבקשים להעמיד במסגרת הליך ההפעלה של החברה תחת פיקוח בית המשפט והנאמן שיתמנה, סכומי כסף שמטרתם להבטיח את המשך פעילותה הסדירה של הקבוצה ובכלל זה תשלום שכרם של השחקנים וצוות האימון של הקבוצה”.
“אנשי העסקים, מבקשי ההליך, אשר מלווים את הקבוצה מזה תקופה ארוכה וחפצים בטובתה, רואים חשיבות גדולה בשימור פעילות הקבוצה והבטחת תנאי השחקנים ואנשי הצוות בה. ככל שתתקבל הבקשה, מדובר בתהליך שעתיד לארוך חודשים ספורים בלבד, כאשר המטרה בו תהיה להביא לכך שבסופו של יום יאותרו משקיעים חדשים שייקחו על עצמם את המשך הפעלת הקבוצה, וכל זאת תוך שהקבוצה ממשיכה לקיים פעילות רציפה גם במהלך תקופת ביניים זו, וכמובן שגם לאחריה”, הוסיפו.
“בנימה אישית, חשוב לנו להבהיר, כי בהנחה שהבקשה שהוגשה לבית המשפט תתקבל וימונה הנאמן שנתבקש בה, כל תשלום שכר בגין פעילות מיום הגשת הבקשה (היום) תובטח באופן מלא על ידי הנאמן, בית המשפט, ולצורך כך יעמידו הספונסרים תקציב ייעודי, כך שכל אחד מאנשי הצוות והשחקנים יכול להיות שקט כי בגין הפעילות מהיום והלאה, ישולם השכר במלואו. אנחנו נעדכנכם מיד עם קבלת החלטת בית המשפט אשר צפויה להתקבל בטווח הזמן הקרוב ביותר”, סיכמו בהפועל חיפה.
החלטת שופטת המחוזי
“המבקשת תמציא את הבקשות על נספחיהן בצירוף החלטה זו לנושים המהותיים וכן לרשם העמותות ולממונה בדחיפות המתבקשת ובמידת האפשר עוד היום. בשל סד הזמנים שנקבע, הצדדים יטענו טיעוניהם בדיון שנקבע. בשל הדחיפות העולה מן הבקשה ניתן בזאת צו זמני אשר יהיה בתוקף עד למתן החלטה אחרת ולפיו הנני מורה על עיכוב כל ההליכים המשפטיים ו/או הליכי גביייה ו/או הליכי הוצאה לפועל ו/או מימוש נכסים ו/או מימוש שיעבודים ו/או מימוש או חילוט ערבויות בנקאיות וכל ההליכים כיו"ב ביחס לעמותה. כן הנני מורה על איסור דיספוזיציה בנכסי העמותה ועל מניעת כל סעד עצמי מצד נושים ו/או ספקים. המזכירות תמציא העתק ההחלטה לצדדים”.