דו"ח חדש שפורסם בהולנד מותח ביקורת חריפה על רשויות עיריית אמסטרדם בשל כישלונן לתקשר בצורה ברורה ויעילה במהלך ליל התקיפות נגד אוהדי מכבי תל אביב בנובמבר האחרון. לפי הדו"ח, החלל שנוצר באותן שעות תרם להפצת מידע שגוי, שמועות מסיתות ותחושת פאניקה נרחבת.
הדו"ח, שהוכן על ידי המכון ההולנדי לניהול ביטחון ומשברים (COT), קובע כי אף שהעירייה, המשטרה והתביעה הכללית לא היו מסוגלות למנוע בפועל את פרצי האלימות, הן השאירו חלל תקשורתי חמור שאפשר לדיסאינפורמציה ולהסתה להתפשט ללא בקרה.
הדו"ח מתאר כ-90 דקות של אלימות קשה, שבמהלכן הותקפו אנשים שנתפסו כיהודים, כישראלים או כתומכי מכבי תל אביב. גם לאחר שהאירועים הסתיימו, המשיכו להתפשט ברשתות החברתיות דיווחים שקריים על חטיפות, מצוד אחרי יהודים ופוגרומים.
אוהדי מכבי תל אביב באמסטרדם (רויטרס)"הרשויות תקשרו מעט מאוד או כלל לא תקשרו במהלך הלילה", נכתב בדו"ח. "זו הייתה החלטה מכוונת". בעירייה הסבירו כי נמנעו מפרסום מידע בלתי מאומת, כדי לא לתרום להפצת שמועות. עם זאת, בדו"ח נטען כי היעדר המידע הוביל לפאניקה בקרב אוהדי מכבי רק החריף את תחושת הבלבול והפחד שהתפשטה.
בניגוד לחששות הציבור, המשטרה באותן שעות דווקא העריכה שהמצב בעיר נרגע, פער שהעמיק את תחושת חוסר האמון. העירייה פרסמה רק שני עדכונים במהלך הלילה והבוקר שלאחריו: בשעה 1:40 בלילה הודיעה המשטרה על פריסת כוחות שגרתית סביב המשחק. רק בשעה 9:00 בבוקר פרסמה העירייה הצהרה רשמית בת 254 מילים שבה גינתה את האלימות כ"בלתי נתפסת ואינה ניתנת להצדקה".
שאלות נוספות נענו רק במסיבת עיתונאים שהתקיימה כשלוש וחצי שעות לאחר מכן, בטענה ש"העובדות עדיין נאספות". בתוך אותו חלל תקשורתי, הסיטואציה החריפה: מנהיג הימין הקיצוני חירט וילדרס דיבר על "מצוד אחרי יהודים", ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הכריז על טיסות חילוץ, וראש ממשלת הולנד דיק סחוף נדרש לפרסם הצהרה.
"המצב באמסטרדם יצר תגובת שרשרת שבה תערובת של דיווחים אמיתיים ושקריים המשיכה להזין תחושת חוסר ביטחון, גם בימים שאחר כך", ציינו מחברי הדו"ח.
רחובות אמסטרדם באירוע הפוגרום על אוהדי מכבי ת"א (רויטרס)ראש עיריית אמסטרדם, פםקה האלסמה, אמרה בתדרוך למועצת העיר כי פרסום תגובות מוקדמות מדי עלול דווקא להגביר את חוסר הוודאות והאלימות: "חשוב תמיד לברר את העובדות לפני שמעדכנים את הציבור, במיוחד כשיש שמועות רחבות והטעיות פוליטיות", הסבירה. היא אף הוסיפה: “לא נזמין שוב את אוהדי מכבי ת"א לאמסטרדם, הנסיבות לא מאפשרות”.
עם זאת, מחברי הדו"ח קראו לרשויות המקומיות לגלות יותר יוזמה ולפעול במקרים כאלה קודם כל להפחתת סיכונים, גם אם אין עדיין את כל המידע. "הימנעות מתקשורת אינה פתרון. לעיתים, שתיקה היא שמלבה את הפאניקה".