לצד השינויים הרבים שמתרחשים בימים האחרונים בכדורגל הישראלי, הליגות השונות יצטרכו להתרגל בקרוב מאוד גם לתקנות מחמירות ודרמטיות בנוגע לענישה והתייחסות בכלל לכל נושא הגזענות במגרשים. חוזר פיפ”א חדש שפורסם בעניין, דורש מכל 211 ההתאחדויות החברות, כולל ישראל כמובן, ליישם את אותן הוראות מעודכנות: “איסור מוחלט על גזענות ואפליה”.
עד עתה, העונשים בכדורגל הישראלי על אירועי גזענות התחלקו לעונשים לפרט ועונשים לכלל. עונשים לפרט היו: נזיפה או אזהרה, קנס כספי של עד 38 אלף שקלים בצמוד למדד, איסור מילוי תפקיד הרחקה ממשחקים לפרק זמן או לצמיתות, איסור להימצא בתחום שדה המשחק ורישום הרשעה בגיליון האישי של הנאשם.
העונשים לקבוצה היו: נזיפה או אזהרה, קנס כספי עד 380 אלף שקלים, איסור מכירת כרטיסים למשחק חוץ, הפחתת נקודות ליגה, הפסק פעילות וירידת ליגה. עכשיו כאמור, פיפ”א תיקנה חוקים מחמירים יותר וסנקציות קשות יותר.
דור תורג'מן מול עבדולאי סק (עמרי שטיין)פיפ”א מנחה לפעול לפי תקנון 3 השלבים במקרה של אירוע גזעני במהלך משחק: שלב 1 – עצירת המשחק + הודעה לקהל, שלב 2 – השהיית המשחק + ירידת הקבוצות מהמגרש, שלב 3 – הפסקת המשחק לגמרי + אפשרות להפסד טכני. יש לציין כי בישראל מנגנון זה כבר מיושם.
החמרת העונשים
1. השעיה של לפחות 10 משחקים לשחקן או איש צוות שיורשע בגילוי גזעני, הרבה מעבר לענישה הקיימת.
2. קנסות כבדים שיכולים להגיע עד 5 מיליון פרנקים שווייצריים (כ-20 מיליון ש"ח) במקרי עבירות חמורות או חוזרות.
3. ענישה קולקטיבית למועדון: הפחתת נקודות ליגה, קיום משחקים ללא קהל, איסור שימוש באצטדיון ואף ירידה לליגה נמוכה יותר.
4. במידה ומשחק מופסק בשל התנהגות גזענית של קהל, תיחשב הקבוצה האחראית כמפסידה טכנית, אלא אם יוכחו נסיבות חריגות במיוחד.
5. חובת המועדונים לנקוט אמצעים למניעת כניסת אוהדים המורשעים בהתבטאויות גזעניות, גם אם אלו התרחשו ברשתות החברתיות.
ת'ימוקו דיארה מול הלדר לופס (מרטין גוטדאמק)עד סוף חודש אוגוסט, ההתאחדות לכדורגל חייבת לשלב בין התקנון הקיים כרגע בישראל לבין החוקים והעונשים בתקנון החדש, משום שאלה אמורים להיות מיושמים כבר החל מעונת 2025/26 הקרובה.
לצד ההחמרה, פיפ”א הותירה פתח להקלה בענישה: מועדון שיגבש ויבצע תוכנית מקיפה נגד גזענות, כולל פעילויות חינוך, אמצעי אבטחה ביציעים ושיתופי פעולה עם אוהדים וארגונים חברתיים, יוכל לבקש הפחתת העונש.
כמו כן, המסמך קובע לראשונה זכות משמעותית לקורבנות: מי שנפגע מגילוי גזענות יהיה זכאי להגיש הצהרת נפגע, לבקש עיון בהחלטת בית הדין ואף להיות צד בהליך הערעור. משמעות ההוראות החדשות ברורה, פיפ”א מבהירה למועדונים, שחקנים ואוהדים: גזענות אינה עוד עניין של אזהרות קלות.
מטרת ההוראות החדשות של פיפי”א תוארו כך: “פיפ"א מבקשת להבטיח סביבה ספורטיבית שוויונית, בטוחה ומכבדת, תוך אפס סובלנות לגילוי גזענות, בין אם מצד שחקנים, אנשי צוות, נושאי תפקיד או קהל. הסעיף מחייב את ההתאחדויות לנקוט בפרוטוקול פעולה מידי בזמן משחק ולכונן מערכת סנקציות חמורה לרבות סנקציות קולקטיביות על המועדונים וההתאחדויות”.